Zákaznická podpora:602 238 160info@barevnapaleta.cz
Měna
CZK

Pouring – co to je a jak začít?

Pouring je moderní technika abstraktní tvorby akrylovými barvami, při které se jednotlivé barvy míchají a rozlévají různými způsoby nejčastěji po plátně. Videí s výtvarnou metodou Pouring je takřka plný Youtube, tak se na něj podíváme trochu víc zblízka.

Pouring je doslova přelévání, nalévání tekutých akrylových barev. Můžete se setkat také s názvy Fluid Art, Acrylic Pouring, tekutá malba, lití akrylu. Akrylové barvy se míchají s pouringovým médiem, případně destilovanou vodou nebo v zahraničí různými druhy lepidel do požadované tekuté konzistence a pak se různě přelévají, míchají, rozfoukávají apod.
Pouring médium je látka, která pomáhá barvám vytvářet jasný barevný tón a zároveň je mezi sebou tolik nemísit a zachovávat jejich zřetelnější hranice. Podle zvolené techniky je zapotřebí zvolit vhodnou konzistenci tekutých směsí.

 

Do směsi barev a pouring média se také dá přimíchat pár kapek silikonového oleje, díky kterému se pak ve zvolené barvě přímo na plátně vytvářejí barevná kola, kterým se také říká buňky nebo bubliny.

 

Přesná historie této výtvarné metody není úplně jasná. Existuje domněnka, že mexický malíř David Alfaro Siqueiros, známý svými freskami z 30.let 20.století, zkusil experimentovat s barvami. Nalil černou barvu méně viskózní konzistence na dřevěný povrch a do ní bílou tekutou barvu. Vznikl tak efekt mramorování, když začala černá barva probublávat bílou. Siqueiros si dokonce najal fyzika, aby se mu pokusil tento jev vysvětlit.  

 

Základní pomůcky pro Pouring aneb bez čeho se neobejdu?

Na celý proces má efekt opravdu velké množství faktorů a kvalitní plátno a barevné pigmenty jsou jedním z těch nejzákladnějších, jak jasného a sytého výsledku dosáhnout. Proto nedoporučujeme sahat po levnějších značkách barev, pláten apod., abyste předešli případnému zklamání z výsledku.

Pokud jste úplný začátečník, můžete si u nás koupit malou Základní sadu pro Pouring od firmy Pébéo, která obsahuje 4 namíchané barvy (59ml), silikonový olej a malířské plátno, nebo je možné koupit Kompletní sadu pro Pouring od firmy Pébéo. Tato sada obsahuje 8 namíchaných barev (118 ml), a kompletní vybavení a doplňky pro tuto techniku.

 

Celou tvorbu je vhodné brát jako velké a hravé experimentování s barvami a technikami přelévání. Dá se téměř zaručit, že pokud pokaždé použijete stejné barvy a stejnou techniku, nikdy nebudou hotová plátna vypadat úplně stejně. Barvy si vlastně malují samy a my jim jen pomáháme vyniknout. 

Akrylové barvy a pouring médium

summary_amsterdam_standard_new

Nejdůležitější jsou tedy kvalitní akrylové barvy a pouring médium, kterým se barvy naředí do požadované konzistence. Na trhu naleznete velký výběr různých odstínů barev, se kterými se dá krásně experimentovat. Doporučuji se nebát přidat do svého výběru metalické odstíny jako je zlatá, stříbrná, bronzová nebo také iridescentní, kdy jsou třpytivé pigmenty přimíchané do základních odstínů. Mohou tak vznikat úžasné lesklé výtvory a vaše vlastní barevná paleta. Ke každé metodě je potřeba jiná konzistence barev a než člověk najde tu svou, je doporučeno barvy přesně vážit (stačí kuchyňská váha). Obecně lze říci, že barvy schnou do tmavších odstínů, než jak vypadají v tubě nebo ihned po nalití na plátno.

 

Malířské plátno

Dobře vypnuté malířské plátno je základ. Dají se použít i jiné podklady, na kterých akrylové barvy drží. Šepsované desky, dřevěné krabičky, vánoční ozdoby, šperky – Pouring se dá využít pro mnoho příležitostí. Ideální formát plátna pro testování a první výtvory je 20 x 20 cm, 18 x 24 cm nebo 30 x 30 cm. Také malé magnetky se dají hezky využít na zbytky barev, které nezvládnete využít. 

Pracovní prostor a ochranné pomůcky

Dostatek prostoru je základ. Dá se říct, že barvy mohou být všude, jak na stole, oblečení, tak i na podlaze. Samozřejmě záleží na vaší šikovnosti a rozmachu, ale je vhodné připravit sebe i prostředí na pořádný tvořivý chaos.

Ochranné pomůcky jako jsou fólie, rukavice, standardně seženete v hobby marketu. Pokud se vám líbí čisté okraje a zadní strana plátna, můžete je oblepit ochrannou malířskou páskou. Případně si pořiďte také zástěru, abyste si neušpinili své oblečení, a kuchyňské utěrky na otírání rukou nebo rukavic.

5982fdc9-1b78-4216-98b3-5fa61b4b33e0

Další pomůcky

Další doplňky, které k Pouringu budete potřebovat jsou: kelímky nebo nádoby na míchání barev, dřevěné špachtle na rozmíchání barev, kancelářské špendlíky, které se připevní na dřevěný rám plátna, aby se s plátnem dobře manipulovalo a vodováha, aby byl povrch plátna skutečně rovný.

Doporučuji mít po ruce malířskou špachtli, se kterou se tekuté barvy dobře roztírají po celém plátně.

V případě, že budete chtít používat silikonový olej pro vytvoření bublinek, hodí se mít po ruce flambovací pistoli, kterou lehce barvy zahřejete a tím pomůžete efektu jejich vytvoření. Při technice Dutch Pour se používá fén – vhodný je slabší fén se širokým nástavcem, aby se proud vzduchu dal dobře korigovat.

Prostor na schnutí

Nárok na prostor je také po vytvoření uměleckého díla, protože barvy potřebují poměrně dlouho schnout. Rozhodně nedoporučujeme mít výsledné plátno na přímém slunci nebo venku na terase, cokoliv se do schnoucí barvy může zachytit a zůstat tak v barvě přilepené nebo mohou barvy popraskat. Ideální je rovná plocha v suché a čisté místnosti, kde se jemně větrá. Takto plátno může schnout cca 2-7 dní, záleží také na ročním období.

Závěrečné ošetření

Pro závěrečný jas se také dá hotové plátno přetřít nebo nastříkat lakem, což je v tomto případě praktičtější varianta.

 

Seznam základních pomůcek:

  • Akrylové barvy (standardní, metalické, iridescentní)
  • Pouring médium
  • Malířské plátno
  • Fólie nebo noviny na stůl, rukavice
  • Kelímky a dřevěné špachtle na míchání barev
  • Kancelářské špendlíky, páska na oblepení plátna, vodováha
  • Váha na odvážení barev a pouring média
  • Malířská špachtle na roztírání barev
  • Silikonový olej
  • Kuchyňské utěrky
  • Něco na přenesení plátna a prostor pro schnutí (barva může při schnutí z plátna ještě stékat)

Další pomůcky, pokud se chcete Pouringu věnovat:

 

Potřebujete poradit?

Na našem e-shopu najdete základní pomůcky, abyste se do Pouringu mohli pustit. Pokud budete potřebovat s výběrem pomoct, obraťte se na Lucku lucie@barevnapaleta.cz, která se přímo Pouringu věnuje.

Náš tip: Jako inspirace vhodně poslouží Youtube videa. Najdete v nich spoustu nápadů a barevných kombinací, které vám mohou pomoct udělat první krok k zářivým pouringových plátnům.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.