Zákaznická podpora:602 238 160info@barevnapaleta.cz
Měna
CZK

Modelovací pasty - kompletní průvodce

Co je to modelovací pasta a k čemu se používá?

modelovaci_pasty

Modelovací pasty se staly hitem poslední doby mezi umělci po celém světě. Jejich konzistence umožňuje vytvoření bohatého množství různých 3D efektů. Jejich výhodou je to, že po zaschnutí jsou velmi trvanlivé a světlostálé a dají se s nimi vytvořit úžasná díla a bytové dekorace.

Akrylová modelovací pasta je speciální druh akrylové barvy, která má hustou konzistenci. Je to výrobek, který se používá pro vytváření trojrozměrných efektů na plátně nebo jiných površích.

Akrylová modelovací pasta se skládá z akrylátového polymeru, plniva a vody. Její základní odstín je bílá a po zaschnutí je odolná vůči vodě. Hlavní výhodou této pasty je, že po zaschnutí udržuje svůj tvar, což umožňuje umělcům vytvářet různé textury a reliéfy.

Pasta je při práci velmi pružná a lze ji nanášet špachtlí, štětcem nebo jinými nástroji. Lze ji také míchat s akrylovými barvami, aby bylo dosaženo různých barevných odstínů. Po zaschnutí může být akrylová modelovací pasta broušena nebo malována.

Je ideální pro vytváření abstraktního umění, krajinných maleb nebo pro jakékoli jiné projekty, které vyžadují trojrozměrné detaily.

 

Jaké jsou typy modelovacích past?

V současnosti existuje široká škála různých typů akrylových modelovacích past, které se liší svou viskozitou, barevným tónem, leskem a dalšími vlastnostmi. Některé pasty jsou dokonce smíchány s jinými materiály, jako je písek nebo mramorový prach, aby poskytly jedinečné textury a efekty.

Toto je základní rozdělení modelovacích past, které najdete na našem e-shopu:

Lehká modelovací pasta

Tento typ modelovací pasty je lehký a flexibilní, což je ideální pro aplikace, které vyžadují vrstvy. Lze ji snadno modelovat a je vhodná pro techniky, kde se vytvářejí vyvýšené detaily a textury. Lehké modelovací pasty jsou nejpoužívanější a nejoblíbenější.

 

Těžká modelovací pasta

Tento typ modelovací pasty je hustější a těžší, což je ideální pro tvorbu hlubokých textur a objemu. Je obzvláště vhodná pro techniky jako je skulpturální malba. Těžké modelovací pasty najdete zde.

Pískové modelovací pasty a pískové gely

Tyto modelovací pasty a gely v sobě mají zrnka písku, což dodává texturu a hrubost. Jsou ideální pro vytváření efektu písku nebo kamene. Najdete je na e-shopu zde.

Speciální pasty a gely

Každý typ akrylové modelovací pasty má své jedinečné vlastnosti a je tedy důležité zvážit už při výběru, jakého efektu chcete dosáhnout a jakou techniku a pomůcky plánujete použít. Chcete si vybrat speciální typ? Prohlédněte si nabídku zde.

 

 

Jak modelovací pastu používat - krok za krokem

Akrylová modelovací pasta je skvělým nástrojem pro umělce, kteří chtějí přidat texturu a hloubku do svých děl. Níže je krok za krokem návod, jak ji správně použít.

1. Vyberte si správný materiál: Akrylová modelovací pasta je vhodná pro použití na mnoha površích, včetně plátna, papíru a dřeva. Ujistěte se, že povrch je čistý a suchý, než začnete.

2. Připravte si své nástroje: Budete potřebovat špachtle, štětce, škrabky nebo jiné nástroje k aplikaci pasty. Můžete také použít předměty jako hřebíky, šrouby nebo dokonce kusy dřeva pro vytvoření jedinečných textur.

3. Naneste pastu: Naneste pastu na povrch svého výběru pomocí nástroje. Můžete ji nanášet rovnoměrně pro hladký vzhled, nebo ji nanést nesouměrně pro více texturovaný vzhled.

4. Vytvářejte textury: Pomocí svých nástrojů a předmětů vytvářejte textury v modelovací pastě, zatímco je ještě mokrá. Buďte kreativní! Můžete vytvářet vrásčitý efekt, vytvořit linie nebo dokonce vytisknout vzory pomocí různých předmětů.

5. Nechte pastu zaschnout: To může trvat několik hodin až několik dní, v závislosti na tloušťce nanesené vrstvy. Nechte pastu úplně zaschnout, než začnete malovat. V tomto případě se rozhodně vyplatí raději počkat déle.

6. Malujte: Jakmile je pasta suchá, můžete ji pomalovat akrylovými barvami. Pasta přidá texturu a hloubku vašim malbám a umožní vám vytvářet úžasné 3D efekty.


7. Dokončete a uchovejte: Konečný krok je lakem na akrylovou barvu, který chrání vaše dílo a dodá mu lesk. Po dokončení uchovejte své dílo na bezpečném a suchém místě.

 

 
 

Techniky a triky pro práci s modelovací pastou

Zde je několik tipů a triků, jak s modelovací pastou pracovat:

1. Používejte různé nástroje: Vyzkoušejte různé nástroje pro aplikaci a modelování pasty, jako jsou špachtle, štětce, houbičky nebo třeba vaše vlastní prsty. Každý nástroj vytváří jedinečný efekt.

2. Práce vrstva po vrstvě: Akrylová modelovací pasta může být aplikována vrstvu po vrstvě. Nechte každou vrstvu zaschnout, než přidáte další, abyste předešli rozmazání.

3. Využijte průhlednosti: Některé akrylové modelovací pasty jsou průhledné po zaschnutí. Tuto vlastnost můžete využít k vytvoření zajímavých efektů, jako je například vložení objektů pod vrstvu pasty.

4. Experimentujte s barvami: Pasta může být smíchána s akrylovými barvami, což umožňuje vytvářet různé barevné efekty. Můžete také nechat pastu zaschnout a poté ji přemalovat.

5. Využijte pastu pro vytváření struktur: Pasta je ideální pro vytváření textur a struktur, jako jsou hrubé povrchy, hřebínky, vlny atd.

6. Práce s šablonami: Akrylová modelovací pasta může být také použita s různými šablonami pro vytváření vzorů a designů.

7. Mix s jinými médii: Pasta může být kombinována s jinými uměleckými médii, jako jsou pastely, tuše, inkousty atd., aby se vytvořily různé efekty.

8. Bezpečnostní opatření: Při práci s akrylovou modelovací pastou je důležité používat ochranné rukavice, jelikož může být dráždivá pro kůži. Také je důležité pracovat v dobře větrané místnosti.

9. Čištění nástrojů: Po dokončení práce je důležité nástroje řádně vyčistit, protože pasta může zaschnout a stát se tak těžko odstranitelnou. 

 

Já jsem sama vyzkoušela, jak se s modelovacími pastami pracuje. Pokud by vás zajímal proces modelování, tak ho najdete na mém instagramu @sem_lucka_art

Nezbývá než se na závěr zeptat - kdy se do projektu s modelovací pastou pustíte Vy? :-)

Podělte se s námi o své výtvory a označte nás na sociálních sítích, rádi Vaše příspěvky přesdílíme.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.